İlin Adı: BALIKESİR - (Balıkesir ilinin merkez ilçesiyle birlikte 19 adet ilçesi vardır.)
Balıkesir İlçeleri: Ayvalık, Balya, Bandırma, Bigadiç, Burhaniye, Dursunbey, Edremit, Erdek, Gömeç, Gönen, Havran, İvrindi, Kepsut, Manyas, Marmara, Merkez, Savaştepe, Sındırgı, Susurluk
Balıkesir Plaka Kodu: 10
Balıkesir Telefon Alan Kodu: 266
Balıkesir Nüfusu: 1.226.575
Balıkesir Bölgesi: Marmara
Balıkesir, Marmara ve Ege Denizi sahilinde turizm açısından gelişmiş şehirlerimizdendir. Türkiye'nin en fazla adasının bulunduğu tarihi, kültürel ve doğal güzellikleriyle turizm cennetidir. Kent kaplıcaları, yeraltı ve yer üstü suları bakımından da zengindir.
Balıkesir Tarihi
Balıkesir İlinin Adı Nereden Geliyor ?
Balıkesir'i fetheden Selçuklular şehir ortasındaki hisara dayanarak "Balak Hisar" (Hisar Şehri) ismini vermişlerdir. Bu isim gittikçe halk arasında zamanla "Balıkesir" haline gelmiştir.
Şehrin isminin kökeni bir rivayete göre; "Balı çok bol" (Balı Kesir) kelimesinden gelmektedir. Balıkesir'in "Bılık" ile ilgisi olmadığı gibi, (Batıkisra) "Paela-kastro" veya "Balcea" mevki ismi ile de hiçbir ilgisi yoktur. Gerçekte Balıkesir kenti, Selçuklu döneminde kurulmuştur.
Balıkesir'in Tarihi
Balıkesir kenti, Anadolu’nun en eski çağlarında tarihin birçok önemli olaylarına tanık olan ve Misya (Mysia) adını alan bir bölgedir. Bu bölegede yine ilk çağlardan başlayarak Frigler, Lidyalılar, İranlılar, Makedonyalılar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar egemenlik kurmuşlardır. Kent, Bizans’tan Türklere geçiş döneminde kurularak coğrafi konumu nedeniyle Karasioğulları ve Osmanlılar Döneminde çok kısa bir sürede gelişmiştir.
Romalılardan sonra bölgeyi egemenliğine alan Bizans, 1071 Malazgirt Savaş’ından sonra kenti Selçuklulara vererek çekilmişlerdir.
Karasi Sancağı, 1818 yılında Hüdevandigar (Bursa) eyaletine bağlanmış. II. Meşrutiyet’ten sonra yeniden bağımsız bir sancak olmuştur.
Cumhuriyet Döneminde Balıkesir;
30 Haziran 1920’de Yunanlılar tarafından işgal edilmiş. Cumhuriyetle birlikte 6 Eylül 1922’de de geri alınmıştır. 1923’de tüm sancakların il olmasıyla Karesi ili kurulmuştur. 1926 yılında ise ilin adı Balıkesir olmuştur.
Balıkesir'in Coğrafyası
Kentin topraklarının büyük bir kısmı Marmara Bölgesi'nde, diğer kısmı da Ege Bölgesi'nde yer almaktadır. Balıkesir’in Marmara ve Ege Denizi'ne bağlı kıyıları da bulunuyor.
İl, güneydoğusundaki dağlık kesim dışında genellikle az engebeli geniş bir ova görümündedir. Alçak tepeler, yer yer akarsuların açtığı vadiler, az eğimli ağaçlar ve güneye doğru uzanan yayla yüzeyleri ildeki başlıca yer biçimlerini oluşturmaktadır. İlin en yüksek noktası, güneydoğudaki Akdağ, Ulus Dağı, güneyindeki Madra Dağı ve batıda Çanakkale ili sınırındaki Kaz Dağı ilin yüksek noktalarıdır. Vadinin en fazla gelişmiş olduğu yerde Balıkesir Ovası bulunmaktadır. İlin yüzölçümü 14.272 kilometrekaredir.
Balıkesir İklimi
Ege kıyılarında, yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçen Akdeniz iklimi etkilidir. Batıdan doğuya, kuzeyden güneye gidildikçe Karasal iklim etkilidir. Bu yüzden iç kesimlerde kışlar soğuk ve kar yağışlı geçmektedir. Marmara kıyılarında ise Karadeniz ikliminin etkisi görülmektedir.
Balıkesir'in Ekonomisi
İlin başlıca geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Balıkesir, üç iklim kuşağının etkisi altında kaldığı için verimli topraklarıyla tarım ürünleri de oldukça çeşitlidir. İlin sahil kısımlarında zeytincilik, bağcılık, balıkçılık yapılmakta ve turizmle de gelişmektedir.
Balıkesir'in Turizmi
Balıkesir, büyük küçük adalarıyla temiz bir denize sahip olmasıyla deniz turizmi gelişmiştir. Marmara ve Ege kıyılarına sahip ilçeleri, adalarıyla turizm şehirlerinden biridir. Şehirde kaplıca turizmi de yapılmaktadır.
Balıkesir Ulaşım
Balıkesir Karayolu Ulaşımı:
Balıkesir Otogarı merkez Ayşebacı Köyü civarında bulunmakta olup şehre 6,5 km. uzaklıktadır. Otogar ile şehir merkezi arasında devamlı şehiriçi otobüs seferleri yapılmaktadır.
Balıkesir Otogarı Telefon Numarası: 0266 246 57 51
Balıkesir Havayolu Ulaşım:
Balıkesir Koca Seyit Havalimanı Edremit’e 8 km., Burhaniye’ye 6 km. uzaklıktadır.
DHMİ Balıkesir Telefon Numaraları: 0266 376 12 97 / 0266 376 13 02
Balıkesir Merkez Havaalanı Telefon Numaras: 0266 294 75
Balıkesir Demiryolu Ulaşımı:
Balıkesir Garı il merkezinde olup ulaşım sorunu bulunmamaktadır. Ankara-Balıkesir, İzmir-Balıkesir ve Balıkesir-Bandıma arasında demiryolu ulaşımı mevcuttur.
Balıkesir Gar Telefon Numaraları: 0266 241 03 00 – 0266 713 60 89 – 0266 715 30 50
Balıkesir Denizyolu Ulaşım:
İstanbul’a Bandırma üzerinden deniz yolu ile 2,5 saatte ulaşmak mümkündür.
İDO - Bandırma Şubesi Bilgi Danışma: 444 4 436
Yine Marmara Adası’ndan Paşalimanı Adası’na belirli günlerde arabalı vapur seferleri bulunmaktadır.
Erdek Liman Başkanlığı Telefon Numarası: 0266 835 10 44
Balıkesir Gezilecek Yerler
Balıkesir’in toprakları Marmara ve Ege arasında ülkemizin en turistik şehirlerinden biri durumundadır. Özellikle yaz ayları, sakin ve huzurlu bir tatil arayışında olanlar için deyim yerindeyse gizli bir cennettir.
Balıkesir Tarihi Mekanlar
Cunda Adası Fahrisin Tepesi: Aadanın en romantik yerlerinden biridir.
Patricia Koyu: Büyük şehirlerin karmaşasında uzak, sakin ve huzurlu bir tatil geçirmek isteyenlerdenseniz eğer Cunda Adası tam aradığınız yer.
Palata Çeşmesi: Palata Çeşmesi’nin tarihi 1704 yılına kadar uzanmaktadır.
Yazören Mağarası: Balıkesir’de bulunan mağara, yeni yeni tanıtılmaya başlanmış olsa da belli bir kesimin dikkatini hemen çekmeyi başarmış bir gezi alanıdır.
Adası Koyu: Ayvalık’ın pek bilinmeyen cennet köşelerinden biridir Mosko Adası Koyu.
Ortunç Koyu: Ayvalık-Cunda Adası’nın en güzel ve en sakin köşelerinden biridir. Plaj, Mavi Bayrak ödülüne sahiptir.
Paflima Koyu: Erdek-Kapıdağ Yarımadası henüz keşfedilmeyen noktalarındandır.
Agios Yannis Kilisesi: Balıkesir’in en sessiz ve en huzurlu bölgelerinden biridir.
Şifalı Su Plajı: Mermeriyle ünlü olan Marmara Adası, birbirinden güzel plajlarında gelenleri ağırlar.
Çınarlı Köyü Plajı: Türkiye’nin en büyük ikinci adası olan Marmara Adası, yaz turizminde çok önemli bir yere sahiptir.
Manastır Plajı: Balıkesir’e bağlı olan Marmara Adası, birbirinden güzel plajlarıyla gelen misafirlerine sakin ve huzurlu bir tatil sunuyor.
Profit İliyas Kilisesi: Yıl içerisinde turistlerin yoğun ilgisini gören Balıkesir-Ayvalık, köklü tarihinin izleri eşliğinde unutulmaz bir keşif noktası oluyor.
Ayvalık Hamidiye Camii: Ayvalık Merkez’de bulunan Hamidiye Camii, şehrin tarihsel değerlerinden biridir. Sakarya Mahallesi’nde yer alır ve 19. yüzyıl eserlerindendir.
Saatli Camii: Ayvalık Merkez’de bulunan Saatli Camii, alışılmışın dışında bir mimariye sahiptir. Çünkü ilk yapıldığı zaman bir kiliseydi.
Hacı Bayram Camii: Balıkesir-Ayvalık’ın tarihi mekanlarından ve aynı zamanda ibadet yerlerinden biridir.
Eşrefoğlu Rumi Camii: Balıkesir’in mistik havasına eşlik eden yapıtlarındandır.
Alacaoluk Kalesi: Ala Dağları’nın arasındaki bir tepede bulunmaktadır. Kale, Gönen’e 15 kilometre uzaklıktadır ve kaleden sadece temel kalıntıları günümüze kadar gelebilmiştir.
Yeşilli Camii: Muazzam mimarisinin yanı sıra iç dekorasyonu da ilgi çekmeye devam etmektedir.
Güre Gelinçamı Piknik Yeri: Balıkesir’in yeşilliklerle dolu alanlarından biridir Güre Gelinçamı Piknik yeridir.
Sındırgı Hisaralan Termal Turizm Merkezi: Termal turizm açısından önemli bir yere sahiptir. Termal sular; romatizmaya, nefrit, nevralji ve kadın hastalıklarına şifa olmaktadır.
Daskyleion Antik Kenti: Antik kente çıkarken doğanın en güzel görüntüsü sizlere eşlik edecektir.
Paşalimanı Adası: Paşalimanı Adası’nın. Balıkçılığa çok elverişli olması sebebiyle yerli halk geçimini balıkçılıktan sağlar.
Susurluk Kaplıcaları: Termal turizm açısından önemli şehirlerimiz arasındadır.
Hisaralan Kaplıcaları: Termal turizmin önemli noktalarından biridir. İlçe merkezine 20 kilometre uzaklıkta olup, Hisaralan Köyü sınırları içerisindedir.
Emendere Kaplıcaları: Balıkesir’in 63 kilometre uzaklığında bulunan Emendere Kaplıcaları, Sındırgı ilçesine 8 kilometre mesafede yer alır.
Derman Kaplıcaları: Kaplıcalar bakımından oldukça zengindir.
Pamukçu Kaplıcaları: Bir tatil sizde huzur, keyif ve sağlık beklentisi oluşturuyor.
Güre Kaplıcaları: Balıkesir’in Edremit ilçesinde bulunan Güre Kaplıcaları, yıl içerisinde birçok turiste ev sahipliği yapmaktadır.
Kyzikos Antik Kenti: Erdek-Bandırma karayolu üzerinden Erdek’e sadece 8 kilometre uzaklıktadır.
Gönen Kaplıcaları: Balıkesir- Gönen Çayı kenarındadır. Yerli ve yabancı turistlerin yaz tatili için tercih ettiği kaplıcalarda birçok konaklama tesisi bulunmaktadır.
Bandırma Kuş Cenneti: Balıkesir’in denizine, güneşine, doğal güzelliklerine eklenen bir yerdir.
Agia Paraskevi Manastırı: Balıkesir-Ayvalık’ın en merak edilen yerleri arasındadır. Türkler tarafından Taşlı Manastır olarak anılmış ve daha sonra buraya Tımarhane Adası denmiştir.
Ayvalık Adaları Tabiat Parkı: 1995 yılında tabiat parkı ilan edilmiştir.
Balıkesir Saat Kulesi: Balıkesir Merkez’de bulunan Saat Kulesi, belediye parkı içinde yer almaktadır.
Zağnos Paşa Camii: 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmış olup; hamamı ve camisi günümüze kadar gelmiştir.
Bandırma Arkeoloji Müzesi: Bir laboratuvar, kütüphane, konferans salonu ve iki adet teşhir salonu bulunmaktadır.
Kozak Yaylası: Yeşil alanın çok olduğu Balıkesir birbirinden değişik ve albenisi olan yerleri içinde saklar.
Türkeli Adası: Diğer adı Avşa Adası olan Türkeli Adası, yaz turizmi açısından büyük bir öneme sahiptir.
İda Dağı: Eski dönemlerde İda olarak adlandırılmıştır ve şimdiki Kaz Dağları’dır. Edremit Körfezi’nin kuzeyinden başlayıp Çanakkale ile Balıkesir arasında uzanan bir dağdır İda Dağı.
Edremit Körfezi: Ege kıyılarının en güneyinde bulunmakla birlikte tatilcilerinin ziyareti için en güzel doğal güzellikleri çevresinde bulundurmaktadır.
Ayvalık Körfezi: Ayvalık Körfezi çevresindeki görülesi yerlerle popülerliğini hala korumaktadır.
Cunda Adası: Tüm gerçekliği ile göz dolduran Cunda Adası en görülesi yerlerden biridir. Balıkesir’in masmavi denizine davet eder güneş eşliğinde. Tertemiz havasında serin sularında ağırlar.
Yedi Şehitler Anıtı: Hakim bir tepeye konumlanmış olan Yedi Şehitler Anıt,Balıkesir’in Gömeç ilçesinde bulunmaktadır.
Sütüven ve Hasanboğuldu Şelaleleri: Tam bir doğa harikası.
Sponsorlu Bağlantılar
Sarıkız Tepesi: Ege ve Marmara bölgesini ayıran Kaz Dağları’nın en yüksek tepesine, Sarıkız Tepesi denilmektedir. Bu tepenin çok güzel bir efsanesi vardır. Efsane kahramanı Sarıkız adında bir genç kızdır. Efsaneye göre babasıyla yaşayan Sarıkız, babası hacca gittikten sonra köyün delikanlılarının konuşma isteği üzerine hepsini reddetmektedir. Babası haçtayken Sarıkız’dan yüz bulamayanlar kötü dedikodular çıkarır. Babasının hac yolculuğu biter ve köye döndüğünde tüm köy halkı sırt çevirir yaşlı adama. Adam köydeki dedikoduları duyar ve kızını istemese de öldürmesi gerektiğini düşünür. Alır yanına birkaç kaz ve kızını, çıkar Kaz Dağları’na. Dağların en tepesine çıkınca kızına kıyamaz ve yabani hayvanlar yer diye bırakır kızını Kaz Dağları’nda. Köye indiğinde öldürdüğünü söyler fakat aklı hep kızında kalır.
Bir süre sonra köye gezgin olarak gelenler, Kaz Dağları’nda sarı saçlı bir kızın yardımını gördüklerini söylerler. Kızın ermiş olduğunu da düşündüklerini eklerler. Babanın kulağına bu dedikodu gelince, kendi kızı olabileceğini düşünür ve çok heyecanlanır. Kızının ölmemiş olduğunu görmek için hemen Kaz Dağları’na çıkar sevinçle. Yüksek bir tepeye çıktığında kızını karşısında görür. Baba kız sarılırlar. Sarıkız babasına saygıda kusur etmez. Yaşlı adam kızını karşısında sağlıklı gördüğü için oracıkta şükür namazı kılmak ister ve kızından abdest alması için su getirmesini ister. Sarıkız bir anda uzanarak elindeki ibriği yetişemeyeceği uzaklıktaki Güre Çayı’ndan yetişip su alır. Babası gördükleri karşısında şaşkına döner ve kızının gerçekten ermiş olduğunu anlar. O sırada Sarıkız bir anda kaybolur. Efsane bu şekilde sona ermektedir. Kaz Dağları’nda bulunan tepe bu efsanedeki Sarıkız’dan almıştır.
Kaz Dağları: İlginç bir bitki örtüsüne ve toprak yapısına sahip olan Kaz Dağları, antik çağda İda Dağı olarak anılmaktaydı. Mitolojik hikayeler bakımından zengin olan Kaz Dağları, Alplerden sonra dünyanın en fazla oksijen üreten dağ özelliğine sahiptir. Aynı zamanda mitolojide bilinen, Tanrı Zeus’un Troya savaşını oturduğu yerden izlediği Zeus Altarı bulunmaktadır.
Kapıdağ Yarımadası: Marmara Denizi’ne doğru estetik bir şekilde uzanan Kapıdağ Yarımadası, toplamda 95 kilometredir.
Kaz Dağı Milli Parkı: 1993 yılında milli park ilan edilen Kazdağı, Ayvacık, Bayramiç ve Yenice Orman İşletme Müdürlüklerinin kontrolündedir.
Cennet Ada Koyu: Balıkesir ilinin Ayvalık ilçesine bağlı olan Cennet Ada Koyu, Cunda’nın en güzel yerlerinden biridir.
Manyas Gölü (Kuş Gölü): Manyas Gölü, Balıkesir’de bulunmaktadır. Çok çeşitli kuşların yaşadığı yer olduğu için Kuş Cenneti olarak da anılmaktadır.
Antandros Antik Kenti: Balıkesir’in Edremit ilçesinde bulunan Antandros Antik Kenti, eski adı İda olan Kazdağı’nın yakınlarında eski bir şehirdir. Dünyanın ilk Güzellik Yarışması bu kentte yapılmış.
Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı: Balıkesir ilinin Ayvalık ilçesine bağlı olan Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı, İstanbul’un fethinden hemen sonra Edremitli iki keşiş tarafından kurulmuştur.
Şahinderesi Kanyonu: Kazdağları’nın batı yamaçlarında yer almaktadır. 27 Kilometre uzunluğu ile Kanyon, Kazdağları’nın oksijeni bol havası için baca görevi görerek gerekli ortamı sağlıyor.
Hasan Boğuldu Göleti: Akçay, Altınoluk yolu üzerinde, Zeytinli beldesinde yer almaktadır. Bir efsaneye göre bu gölette boğulan Hasan adlı aşık gençten ismini alan gölettir.
Ayvalık Ayazma Kilisesi: Ayvalık Merkez’deki Kemalpaşa mahallesinde yer almaktadır. Rivayete göre küçük bir kız çocuğu sürekli rüyasında Meryem Ana’yı görmüştür. Meryem Ana kız çocuğuna kilisenin şu anki yerini işaret edip fışkıran sudan içmiştir. Ardından bu alanda kilise yapılmıştır.
Ayvalık Evleri Taş Binaları: İhtişamları ile dimdik ayakta duran ahşap ve kesme taş ağırlıklı binaların olduğu sokakları vardır.
Ayvalık Adaları:
Ayvalık, coğrafik yapısı ile irili ufaklı bir adaya sahiptir. Ayvalık Adaları içerisinde en büyük ada Cunda Adası’dır. 1966 yılında kara ile bağlantısı yapılan ada artık yarımadadır. Diğer adaların isimleri şöyledir; Çıplak Ada, Yuvarlak Ada, Kamış Adası, Güneş Adası, Yumurta Adası, Kılavuz Adası, Yelken Adası, Yalnız Ada, Küçük Maden Adası, Maden Adası, Alibey(Cunda) Adası, Hasır Adası, Dolap Adası, Kutu Adası, Balık Adası, Kayabaşı Adası, Çiçek Adası, Kız Adası, Poyraz Adası, Tavuk Adası, Güvercin Adası, Yellice Adası.
Deliklitaş: Sarımsaklı tatilinizde görebileceğiniz doğal güzelliklerden biride Deliklitaş’tır.
Tımarhane Adası: Altın sarısı kumlarla kaplı uzun plajı ve masmavi denizinden vakit kalırsa, çevrede görülesi yerleri keşfe çıkarsanız Tımarhane Adası kesinlikle ziyaret etmeniz gereken bir yer.
Sarımsaklı Badavut: Badavut, Sarımsaklı sınırları içerisinde, Sarımsaklı tatilinizde ziyaret edebileceğiniz keyifli bir yerdir.
Şeytan Sofrası: Rivayete göre cennetten kovulan şeytan, yeryüzünde bir cennet ararken burayı bulur ve bastığı yerde ayak izi kalır. Sönmüş bir volkandan meydana gelen lav birikintisiyle oluşmuş tepe, yuvarlak sofra biçimini almıştır. Çam ağaçları arasından çıkacağınız bir tepede yer alan Şeytan Sofrası’nın manzarası harikadır.
Aya Athanasiu Kilisesi: Mübadele öncesi Ayvalık, Sarımsaklı ve çevresinde yaşayan Rumlar’ın, Sarımsaklı civarında inşaa ettikleri 3 Manastır, 3 Kilise’den günümüze en sağlam ulaşanıdır. Kilise’nin restorasyon çalışmaları sürmektedir. Kilise şuan camii olarak kullanılmaktadır.
Cunda Adası Aşıklar Tepesi: Cunda Adası’nın manzara olarak en güzel konumundadır. Adanın ilk yel değirmeni de burada bulunmaktadır. 2007 yılında Cunda Adası’nın müdavimlerinden Rahmi Koç tarafından restore ettirilen yel değirmeni şu an kütüphane ve cafe olarak hizmet vermektedir.
Cunda Adası, Agia Triyada Kilisesi: Adanın en eski kilisesi olması ile önemlidir. Kilisede mübadeleye kadar ibadet yapılmıştır.
Taksiyarhis Kilisesi: Cunda Adası’nın sembollerinden biridir. Adanın şu an en sağlam kilisesi olan Rumların yaşadığı dönemde merkez kilise idi.
Cunda Adası Kız Okulu: Cunda Adası’nda 1873 yılında inşaa edilmiş okul, 49 yıl boyunca eğitime devam etmiştir.
Cunda Adası Despot Evi: Despot Evi, Cunda’nın en görkemli tarihi binalarından birisidir.
Cunda Adası Pateriça Köyleri: Mübadeleden önce Rumların yaşadığı köylerdir. Köy iki kısımdan oluşur, birinci kısımda balıkçılık ile yaşamını sürdüren köylüler, ikinci kısmında zeytincilik ile geçimini sağlayan köylüler yaşamıştır.
Antandros Açık Hava Müzesi: Balıkesir, Edremit, Altınoluk’ta arkeolojik eserlerin sergilendiği bir müzedir.
Gönen Mozaik Müzesi: Gönen Termal Tesislerinin yanında yer alan müzede, taban mozaiği, Roma, Bizans, Osmanlı dönemlerine ait taş eserler sergilenmektedir.
Tahta kuşlar Etnografya Müzesi: Bir ilkokul öğretmeni olan Alibey Kudar tarafından kurulan bir galeri olan Tahta kuşlar Etnografya Müzesi, Balıkesir-Edremit’te bulunmaktadır.
Sarımsaklı Kurugöl: Ağustos sıcağında kuruyan sonrasında ise tekrar dolup göl halini almaktadır. Efsaneye göre, birbirlerine kavuşamayan iki gencin bu efsanesi ve olayın yaşandığı Kurugöl, yıl içerisinde birçok turist tarafından ziyaret edilmekte. Birbirlerine aşık olan bir çoban ve güzeller güzeli sarışın bir kızın efsanesi bu. Derler ki; çoban ve sarışın kız birbirlerine aşık olmuşlar. Fakat o dönemlerde ağanın oğlu da kıza aşık olup, sevdiğine kavuşmak için kızı kaçırıp büyük bir tepe üzerine çıkarır. Sarışın kızı ikna etmek için elinden geleni yapar. Kız kurtulamayacağını anlayınca bir fırsatını bulur ve kendini kayalıklardan atar. Çoban ise sevdiği kızın kaçırıldığını duyunca hemen tepeye çıkar. Fakat artık çok geçtir. Sevdiğinin cesediyle karşılaşır. Çoban öğle ağıtlar yakar, öyle çok ağlar ki bulunduğu toprağın zemini çatlamaya başlar. Sonrasında zemin çobanın gözyaşlarıyla dolup taşar. Çoban ve genç kızın cesedi ise sular altında kalır. Yöre halkı tarafından gölün suyu sürekli aranır fakat bulunamazlar.
Günümüzde Kurugöl olarak adlandırılan nokta ağustos aylarında kurur, sonra tekrar kendiliğinden dolar. Şimdiki yöre halkı bu iki gencin ruhlarının hala Kurugöl’de olduğuna inanır.
Ayvalık Kiliseleri:
Ayvalık kiliseleri her yıl birçok yerli yabancı misafirin ilgisini çekmektedir. Ayvalık Kiliseleri; Taksiyarhis Kilisesi, Hagia Triada, Faneromeni, Portaitissa, Profitis İlias, Hagios Nikolaos, Hagios Dimitrios, Messi Panayia’dır.
Ayvalık Plajları:
Sarımsaklı, Ayvalık tatilcileri için harika bir plajdır.
Sarımsaklı Plajı: Yaz aylarında Ayvalık’ta olacaklara önerebileceğimiz en güzel plajların başında geliyor.
Balıkesir Şenlik ve Festivalleri
6 Eylül Kurtuluş Törenleri: Balıkesir
6 Şubat Kutlama Törenleri: Balıkesir
Kurtdereli Mehmet Pehlivan Yağlı Güreşleri: Balıkesir, Temmuz Ayı
Üzüm Şenliği: Savaştepe-Kalemköy, 9 Eylül
Kültür Sanat ve Şeftali Şenliği: Kepsut, 29-30-31 Temmuz
Uluslararası Bandırma Kuşcenneti Kültür ve Turizm Festivali: Bandırma, Haziran
ilk haftası
Zeytin ve Narenciye Festivali: Havran, 7-8-9 Eylül
Ayvalık- Midilli Kültür ve Sanat Günleri: Ayvalık, 15-17 Haziran
Altın Kumsal Kültür ve Turizm Festivali: Ayvalık- Altınova, Temmuz Ayı Son
Haftası
Ayvalık Kültür ve Sanat Günleri: Ayvalık, 31 Ağustos-9 Eylül
Milli Mücadelede Düşmana Atılan İlk Kurşun: Ayvalık, 29 Mayıs
Özürlü Çocuklar Şenliği: Ayvalık, Mayıs Son Hafta
Atatürk‘ün Ayvalık’a Teşrifleri: Ayvalık, 13 Nisan
Ulusal Halk Oyunları Şenliği: Ayvalık, 16 Haziran
Edremit Zeytin Festivali: Edremit, Ağustos Ayı Ortası
Akçay-İda Kültür ve Sanat Şenlikleri: Akçay- Edremit, 29-30-31 Ağustos
Sarıkız Etkinlikleri: Güre-Edremit, 22-23-24 Ağustos
Zeytin Şenlikleri: Zeytinli, Edremit, Ağustosun ilk haftası
Rock Müzik Festivali: Zeytinli Edremit, Ağustosun ilk haftası
Uçurtma Şenliği: Zeytinli Edremit, 19-20 Nisan
Antandros Yaşama Saygı Kültür ve Sanat Festivali: Altınoluk, Edremit, Mayıs
Ayının İkinci haftası
Yağcıbedir Halı Kültür Sanat Festivali: Sındırgı, Eylül ayının ilk haftası
Burhaniye Ören Kültür Turizm ve Sanat Festivali: Burhaniye, 4-5-6 Temmuz
Uluslararası Triathlon Yarışması: Erdek, 12 Haziran
Ömer Seyfettin Kültür ve Sanat Haftası: Gönen, Mart'ın ilk haftası
Oya ve Çeyiz Fuarı: Gönen, 6 Eylül
Dursunbey Su çıktı Şiir Günleri ve Pilav Günü: Dursunbey, Temmuz ayı
Folklor Şenliği: İvrindi, 30-31 Mayıs
Balıkesir'de Ne Yenir?
Yöre coğrafi açıdan tarıma elverişli olmasıyla mutfağı sebze ve ot yemekleri yönünden zengindir. Bölgede hayvancılığın da gelişmiş olmasıyla hayvansal ürünlerinde yer aldığı eşsiz lezzetli yemekleri vardır.
Bölgeye has yöresel yiyecekler; Ayvalık tostu, Susurluk ayranı, Höşmerim, koruk suyu, çiğ börek, mürdük aşı, acı filiz kavurması, askalubrus, börülce ekşimesi, mafiş tatlısı, saçaklı mantı, Bigadiç helvası, kalamar dolması, sarmaşık sayılabilir.
Balıkesir'de Alışveriş?
Ametist Taşlarıyla Süslü Takılar ve Yatık, Balıkesir Kolonyası, Çömlek Ürünleri, Desti, Küp, Sigara Tablası, Saksı Güveçlikler, İğne Oyası, Kaşık, Oklava, Kirkit, Ağızlık Baston, Yağcıbedir Halıları ve Zili Dokumaları hediyelik eşya olarak alınabilir.
Balıkesir Devlet Daireleri İletişim Bilgileri
T.C. Balıkesir Valiliği
Adres: Eski Kuyumcular Mah. Hükümet Cad. No:2 Hükümet Konağı Karesi/BALIKESİR
Telefon: 0(266) 245 13 01
Mail: balikesir@icisleri.gov.tr
Belge Geçer: 0(266) 249 26 13
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı
Adres: Eski Kuyumcular, Mekik Sk. No:25, 10010 Karesi/Balıkesir
Telefon Numarası: 444 40 10 – 153
Balıkesir İl Emniyet Müdürlüğü
Adres: Atatürk Mah.Bandırma Cad.No:104 Karesi/Balıkesir
Telefon: 0 266 243 81 00-01-02 / 0505 318 10 00-01-02
E-Posta: balikesir155@egm.gov.tr
Belgegeçer: 0266 243 81 08
Balıkesir Devlet Hastanesi
Adres: Atatürk Mahallesi 10000 / BALIKESİR
Tel: 0 266 245 90 20 / 21 / 22 / 23 / 24 / 25 / 26 / 27
Fax: 0 266 244 41 09
E-Mail: balikesirdhs15@saglik.gov.tr
Balıkesir Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi
Adres: Çağış Yerleşkesi.10145 Bigadiç yolu üzeri 17 km./ Balıkesir.
Telefon: 0266 612 10 10
Fax: 0266 612 10 23
Satin Alma Fax: 0266 612 12 94
Balıkesir Defterdarlığı
Adres: Gümüşçeşme Mahallesi Atatürk Caddesi Defterdarlık Hizmet Binası Altıeylül/BALIKESİR
Telefon: (0266) 244 19 60 – (0266) 244 68 60 Belgegeçer : (0266) 244 29 70
Posta: balikesirdef@maliye.gov.tr
Balıkesir Kadastro Müdürlüğü
Adres: Hükümet Konağı Kat:2 Balıkesir
Telefon: 0266 280 11 12
Faks: 0266 239 44 34
Email: balikesir-km@tkgm.gov.tr
Balıkesir İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü
Adres: Eski Kuyumcular Mahallesi Hükümet Caddesi No:2 Hükümet Konağı
Telefon: Merkez: 0 266 241 58 39
Faks: 0 266 249 72 53