İlin Adı: ESKİŞEHİR - (Eskişehir ilinin 14 adet ilçesi vardır.)
Eskişehir İlçeleri: Alpu, Beylikova, Günyüzü, Çifteler, İnönü, Mahmudiye, Mihalgazi, Han, Mihalıççık, Odunpazarı, Sarıcakaya, Seyitgazi, Tepebaşı ve Sivrihisar
Eskişehir Plaka Kodu: 26
Eskişehir Telefon Alan Kodu: 222
Eskişehir Nüfusu: 871.187
Eskişehir Bölgesi: İç Anadolu
Eskişehir, İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan yıllardır adını ”öğrenci şehri” olarak söyletmektedir. Anadolu'nun parlayan yıldızı ve modern kentleşme ile birlikte hızla gelişmekte olan illerimiz arasında yer alan; Kültür-sanat alanına verdiği önemle şehir tiyatrolarıyla birçok yerli ve yabancı sanat festivallerine ev sahipliği yapmaktadır.
Tarihte pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Eskişehir, gelişen sanayi ve şehircilik anlayışıyla ülkemizin en önemli kentlerinden olmuştur. Kentte bulunan iki üniversitesi, kültürel mirasları, sanat yapıları ve planlı sanayisi ile eğitim ve bilim kenti ile Avrupa kent görüntüsüne ulaşmıştır. Doğal güzellikleri ve tarihi dokusuyla son yılların en yaşanılabilir şehirlerindendir.
Eskişehir Tarihi
Eskişehir İlinin Adı Nereden Geliyor ?
Friglerce kurulan kentin eski adı Dorylaion’dur. Önce Roma sonra Bizans egemenliğine kalmış ve Bizans döneminde oldukça önem kazanmıştır. 708 yılında bir süre Arapların, ardından yeniden Bizanslıların eline geçmiş; 1080 yılında da Selçukluların kenti almasıyla Türk egemenliğine girmiş, daha sonra 1175 yılında Bizans İmparatorluğu tarafından geri alınmıştır.
I.Kılıçaslan, Dorylaion yakınlarında I. Haçlı Orduları ile çarpışmıştır. 1147’de de oğlu Mesut I. Ve. II. Haçlı seferlerinin başkomutanı Alman İmparatoru Konrad’ı burada yenmiştir. Bizans İmparatoru, Eskişehir’i Türklerden almış fakat ertesi yıl yapılan savaşta Türk hükümdarı Kılıçaslan şehri Bizanslardan tekrar aldığında ona “bizim eski şehrimiz” anlamına gelen “Eskişehir” ismini vermiştir.
Eskişehir'in Tarihi
Eskişehir tarihi M.Ö. 14. yüzyıldan bu yana eski bir yerleşim yeri olan bu şehir, o eski çağlarda Hitit medeniyetinin merkezi konumunda olmuştur. M.Ö. 12. yüzyılda ise Frigler, Anadolu’ya girerek bir krallık oluşturmuşlardır. Daha sonrasında ise Eskişehir’de; Lidyalılar, Persler, Makedonlar ve Romalılar gibi büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir şehirdir.
Eskişehir tarihinde Türkler, Selçuklular zamanında gelmiştir. Selçuklular ile Haçlılar arasında yapılan savaşlara şahitlik eden şehir, 1074 yılında Selçukluların egemenliğine geçmiştir. Selçuklularla birlikte “Sultanönü” olarak anılmaya başlanan Eskişehir; günümüzde de Selçuklu dönemine eserleri bünyesinde bulundurmaktadır.
Eskişehir tarihini 1894 yılında Almanlar tarafından kurulan buharlı lokomotif ve vagon tamiri amacıyla kurulan “Anadolu Osmanlı Kumpanyası” günümüzde “Tülomsaş” adıyla raylı sistem ve demiryolu araçları ile ilgili tüm onarım ve bakım çalışmalarının yapıldığı bir merkezdir.
Eskişehir, Kurtuluş Savaşı döneminde yapılan beş önemli meydan muharebesinin üçüne şahit olmuş önemli bir role sahiptir. Yunanlılar tarafından işgal edilen ve bir müddet Yunan karargahı olan Eskişehir, 30 Ağustos 1922’deki Büyük Taarruzla düşmanı şehirden çıkarmaya başlamış ve 2 Eylül 1922 tarihinde düşman işgalinden kurtulmuştur.
Eskişehir'in Coğrafyası
Eskişehir, Orta Anadolu Bölgesi’nde yer alır. Doğusunda Ankara, batısında Bilecik ve Kütahya, kuzeyinde Bolu ve Ankara, güneyinde de Konya ve Afyon illeriyle çevrilidir. Eskişehir yüzölçümü 2.678 kilometrekaredir.
İl topraklarının büyük bir bölümü İç Anadolu Bölgesi’ndeki Yukarı Sakarya kesimindedir. Kuzeydeki bir bölüm toprakları da Karadeniz Bölgesi içinde, güneyde Seyyitgazi ilçesi topraklarının küçük bir bölümü de Ege Bölgesi sınırları içindedir.
İlin en önemli dağları; Sakarya çukur alanı ile Porsuk çukur alanı arasında ve doğu-batı doğrultusunda uzanan Sündiken Dağları’dır. Doğuya doğru Mihalıççık Dağları ile devam eder. Bu dağların güneyindeki Eskişehir Ovası, Porsuk Suyu çevresinde gelişir. Güneydoğuya doğru Çifteler Ovası’na açılır. Bu ovanın doğusunda bulunan Sivrihisar Tepesi, güneybatısında Türkmen Dağları yer almaktadır.
İlin başlıca akarsuyu; Porsuk Çayı’dır. Dodurga yönünden Sarısu Deresi’ni aldıktan sonra Beylikahır’ın batısında ovadan çıkıp Sakarya’ya karışır. Gölleri; Gökçekaya ve Porsuk baraj gölleridir.
Eskişehir'in İklimi
Eskişehir İç Anadolu tipi Karasal iklimidir. Kışları soğuk ve kar yağışlı, yazları işe sıcak ve yağış yoktur. Genelde yağışlar az ve kısa sürelidir.
Eskişehir'in Ekonomisi
Anadolu'nun batıya açılan kapısı Eskişehir; ulaşım kolaylığı, tarımsal yapısı ve zengin maden kaynaklarının yanında sanayide de gelişmiş bir şehirdir. Cumhuriyetten önce ekonomisi tarıma dayalı olan Eskişehir'de 1894 yılında Almanlar, Lokomotif ve Tamir Atölyesi kurmuş ve bu atölye 1924 yılında TCDD işletmesine devredilmiştir. Cumhuriyet döneminden sonra Şeker Fabrikası ve Makine Fabrikası, Sümerbank Basma Sanayi Müessesesi kurulmuştur. 1985 yılından bu yana F-16 Uçak Motor Fabrikası (TUSAŞ) ve Dizel Lokomotif motoru üreten tek fabrikası (TÜLOMSAŞ) da üretim yapmaktadır. Ayrıca bisküvi ve soba üretim de yapılmaktadır. Bu fabrikalarla sanayinin oldukça gelişmiş olması ile birlikte ekonomiye büyük ölçüde katkı sağlamaktadır.
Sponsorlu Bağlantılar
Eskişehir Ulaşım
Eskişehir Karayolu Ulaşımı:
Eskişehir merkezi bir konumda olduğu için ulaşım çok kolaydır.
Eskişehir Otogarı Telefon Numarası: 0222 227 88 00
Eskişehir Demiryolu Ulaşım:
Eskişehir’e İstanbul, Ankara ve Konya şehirlerinden direkt ulaşım mevcuttur. Otogardan ve ilin çeşitli yerlerinden istasyona ulaşım sağlanmaktadır.
Eskişehir Tren İstasyonu Telefon Numarası: 0222 225 55 55 (24 Saat Açık)
Eskişehir Gezilecek Yerler
Bozkırın ortasında parlayan Eskişehir köklü tarihi, birçok medeniyete ev sahipliği yapmasıyla zengin kültürü ve yaşam kalitesi ile ülkemizin gelişmiş şehirlerinin başında gelmektedir. Öğrenci şehri olarak anılan kentin ortasından akan Porsuk Çayı, çayda gondolla tur atmak doğal güzelliğin ve güzel mimarinin bir araya geldiği mükemmel bir yerdir. Eskişehir, günümüzde sanayi bakımından oldukça gelişmiştir. Ankara hızlı tren seferlerinin başlamasıyla ilin turistik değerinin artmasına neden olmuştur. Eskişehir köklü tarihiyle kültürel çeşitliliği, tarihi ve modern şehir yapısıyla görülecek yerleri fazladır.
Odunpazarı: Eskişehir’deki ilk yerleşim yeridir. Odunpazarı’nın Selçuklu-Osmanlı mimarisinin yansıtıldığı, meşhur Odunpazarı evleri vardır.
Porsuk Çayı ve Adalar Bölgesi: Sakarya Nehri’nin ilin içinden geçen Porsuk Çayı’dır. Meşhur olan yeri, halk tarafından “Adalar” olarak bilinen bir yerdir. Venedik’i andıran kent ve çayda gondollarla dolaşmak muhteşem bir durumdur.
Sazova Bilim Sanat ve Kültür Parkı: Parkta herşey mevcut ve tabii güzellik, hayvanat bahçesi v.s. birçok tesis bulunmaktadır.
Kurşunlu Camii ve Külliyesi: Odunpazar’ı ilçesinde ilin en dini yapıları arasındadır. Ulaşım kolay ve hediyelik eşya alınacak yerler mevcuttur. Osmanlılar Döneminde Kanuni Sultan Süleyman zamanında Çoban Mustafa Paşa tarafından yaptırılmıştır.
Alaeddin Camii: 1262’de Selçuklu sultanlarından Gıyaseddin Keyhüsrev III. Tarafından yaptırılmıştır.
Şeyh Edebali Türbesi: Kentin yukarı mezarlığındadır. Sultan Osman’ın kayınbabası ve bir din ulusu idi.
Şeyh Saceddin Türbesi: Seyitgazi’nin 3km batısındadır.
Eskişehir Hayvanat Bahçesi & ETİ Sualtı Dünyası: Sazova Parkı’nda yer alıyor.
Atlıhan El Sanatları Çarşısı: Odunpazarı ilçesinde hediyelik eşya alınabilecek bir çarşıdır.
Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi: Odunpazarı ilçesinde bulunuyor.
Kentpark: Eskişehir Otogarı’nın karşısında bulunan Kentpark’ta yapay bir plaj vardır.
Eti Arkeoloji Müzesi: Dijital sergi vardır.
Yunus Emre Mezarı: Türk halk şiirinin en eski şair ve mutasavvıfı Sarayköy’de yatmaktadır.
Esminyatürk Türk Dünyası Şaheserleri: Sazova Parkı içerisinde Esminyatürk’te kültürümüzün egemen olduğu bölgelerdeki önemli eserlerin 1/25 oranında küçültülmesiyle elde edilen maketler vardır.
Haller Gençlik Merkezi: Bağlar Bölgesinde çoğunlukla üniversite öğrencilerinin yaşadığı bir yerde kuruludur.
Türk Dünyası Bilim Kültür Sanat Merkezi: Sazova Parkı içerisinde bulunan henüz tanımlanmamış merkezde önemli şahsiyetler bölümü açıkrtır.
Çağdaş Cam Sanatları Müzesi: Restore edilmiş Odunpazarı Evleri’nden birinde hizmet veren müzesidir.
Devrim Otomobili: Türkiye’nin ilk ve son yerli otomobili olan Devrim, Eskişehir’de sergilenmektedir. Eskişehir, cumhuriyetin ilanından sonra, 1925 yılında il olmuştur. 29 Ekim 1961’de ilk yerli otomobil olan “Devrim Otomobili” dört adet üretilmiş ancak sadece bir tanesi günümüze ulaşmıştır. Tülomsaş’ın müze bahçesinde camdan bir garajın içinde sergilenmekte ve halen çalışmaktadır.
Eskişehir Şenlik ve Festivalleri
Samsunlular Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği Yağlı Güreşleri: Eskişehir
ilinde tahminen her yıl Temmuz ayında düzenlenmektedir.
Mihalıççık Kiraz Festivali: Eskişehir ili Mahmudiye ilçesinde tahminen her yıl
Temmuz ayında düzenlenmektedir.
Sivrihisar Uluslararası Nasreddin Hoca Kültür Ve Sanat Festivali: Eskişehir ili
Sivrihisar ilçesinde tahminen her yıl Haziran ayında düzenlenmektedir.
Eskişehir Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali: Eskişehir ilinde tahminen her yıl
Nisan ayında düzenlenmektedir.
Ulusal Odunpazarı Lületaşı Festivali: Eskişehir ili Odunpazarı ilçesinde
tahminen her yıl Temmuz ayında düzenlenmektedir.
Uluslararası Ahşap Heykel Festivali: Eskişehir ili Mihalgazi ilçesinde tahminen
her yıl Haziran ayında düzenlenmektedir.
Eskişehir Velesbid Bisiklet Evi Festivali: Eskişehir ili Sivrihisar ilçesinde
tahminen her yıl Haziran ayında düzenlenmektedir.
Uluslararası Eskişehir Çocuk Ve Gençlik Tiyatroları Festivali: Eskişehir ilinde
tahminen her yıl Mayıs ayında düzenlenmektedir.
Eskişehir Tepebaşı Musaözü Motofest: Eskişehir ili Sivrihisar ilçesinde
tahminen her yıl Temmuz ayında düzenlenmektedir.
Eskifest: Eskişehir ili Tepebaşı ilçesinde tahminen her yıl Nisan ayında
düzenlenmektedir.
Rotary Tiyatro Festivali: Eskişehir ili Tepebaşı ilçesinde tahminen her yıl
Nisan ayında düzenlenmektedir.
Old Town Festival: Eskişehir ili Tepebaşı ilçesinde tahminen her yıl Kasım
ayında düzenlenmektedir.
Sivrihisar Dövme Sucuk Festivali: Eskişehir ili Sivrihisar ilçesinde tahminen
her yıl Şubat ayında düzenlenmektedir.
Uluslararası Eskişehir Dans Festivali: Eskişehir ili Odunpazarı ilçesinde
tahminen her yıl Şubat ayında düzenlenmektedir.
Uluslararası Eskişehir Film Festivali: Eskişehir ili Tepebaşı ilçesinde tahminen
her yıl Aralık ayında düzenlenmektedir.
Eskişehir'de Ne Yenir?
Eskişehir, eski çağlardan bu yana Anadolu’nun buğday ambarı olarak bilinmektedir. Yıllarca birçok kültürü barındırmış ve Balkan-Kafkas göçmenlerinin yemekleriyle de kentin mutfağını etkilenmiştir. Eskişehir deyince Türkiye’de akla ilk gelen “çibörek”tir.
Eskişehir yöresel yemekleri;
Abısta, Acı-Gıcı, Ağzı Açık, Arabaşı, Balaban, Bamya Çorbası, Bıt-Bıtı Çorbası, Boza, Çibörek, Simit, Halkalı Şeker, Met Ve Nuga Helvası, Mihalıççık Kirazı ve Kalabak Suyu bilinen lezzetli yemekleridir.
Eskişehir’den Ne Alınır?
Eskişehir, zengin tarihi ve kültürüyle beraber doğal güzelliğin harmanlandığı il gezisinde alabileceğiniz birçok yöresel hediyelik eşyalar vardır. Bunlar;
Lületaşı ve lületaşından yapılmış eşyalar,
Sorkun Çömleği,
Met Helva ve cam eşyalar satın alınabilir.
Eskişehir Devlet Daireleri İletişim Bilgileri
T.C. Eskişehir Valiliği
Adres: Arifiye Mahallesi Müftülük Sokak No:2 Odunpazarı / Eskişehir
E-Posta: valilik@eskisehir.gov.tr
Telefon: 0222 214 26 26
Belge Geçer: 0222 214 27 65
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi
Adres: Arifiye Mah. İkieylül Cad. No:53 26010 ODUNPAZARI / ESKİŞEHİR
Telefon: 0222 211 55 00 (Santral)
Gsm: 0530 140 33 74 (Santral)
Faks: 0222 220 42 36
E-Posta: info@eskisehir.bel.tr
Eskişehir İl Emniyet Müdürlüğü
Adres: Esentepe Mh. Çevreyolu Üzeri No:358
Mail: eskisehir155@egm.gov.tr
Telefon: 0222 230 27 73
Faks: 0222 230 64 20
Eskişehir Devlet Hastanesi
Adres: Yenidoğan Mah. Şehit Serkan Özaydın Sok.No:126000 Odunpazarı / Eskişehir
Tel: 0 222 237 48 00
Faks: 0 222 237 61 34
E-Mail: eskisehirdhs3@saglik.gov.tr
Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi
Adres: Uluönder Mah. Fevzi Çakmak Cad. No:1 26190 Tepebaşı / Eskişehir
Telefon: 0222 211 95 95
Faks: 0222 335 20 41
E-posta: yunusemredh@gmail.com
Eskişehir Vergi Dairesi Başkanlığı
Adres: Gündoğdu Mahallesi Muratcan Sokak No: 42 (Ticaret Borsası Arkası) 26100 Odunpazarı/ESKİŞEHİR
Santral: 0 222 213 50 50
Faks: 0 222 213 55 92
Eskişehir Odunpazarı Tapu Müdürlüğü
Adres: Gündoğdu Mah. Man Sok. PİM Binası No:3 ODUNPAZARI/ESKİŞEHİR
Telefon: 0222 280 10 41
Faks: 0222 237 22 33
E-mail: odunpazari-tsm@tkgm.gov.tr
Eskişehir Kadastro Müdürlüğü
Adres: Ertuğrulgazi Mah. Damar Sk. No:35 – 1. ve 2. Kat Tepebaşı/ESKİŞEHİR
Telefon: 0222 280 10 60
Faks: 0222 237 37 86
E-mail: eskisehir-km@tkgm.gov.tr
Eskişehir İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü
Adres: Valilik Binası Arifiye Mahallesi İki Eylül Caddesi No: 66 Odunpazarı/ESKİŞEHİR
Telefon: 0222 220 67 95 - 0222 220 67 96
Faks: 0222 220 57 77