Marmara Bölgesi Gezi Rehberi

 
marmara gezi rehberi
 

Marmara Bölgesi Gezilecek Yerler

Marmara Bölgesi, Türkiye’nin kuzey batısında aynı adlı iç denizi çevreleyen bölgemizdir. Kuzeyinde Karadeniz’e batısında Ege Denizi’ne kıyısı bulunan Marmara Bölgesi’nin Yunanistan ve Bulgaristan’a sınır kapıları mevcuttur. Avrupa ve Asya kıtaları arasında bir köprü konumunda bulunan Marmara Bölgesi, dünyanın en kozmopolit şehirleri arasında yer alan ve Türkiye’nin en büyük kenti İstanbul’a ev sahipliği yapmaktadır. Bölgenin birçok şehri köklü tarihi, kültürel mirasları ve eşsiz eserleri ile turizm açısından popüler olma özelliği taşımaktadır.

Sayfamızda Marmara Bölgesi gezilecek yerler hakkında detaylı bilgiler yer almaktadır. Marmara Bölgesi gezi rehberinde öne çıkan popüler yerler için sayfamıza bakarak seyahat planlamanızı yapabilirsiniz.

Marmara Bölgesinde yer alan şehirler; Balıkesir, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Edirne, İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ, Yalova

Tarihi Yerler ve Müzeler

Marmara Bölgesi tarihsel açıdan binlerce yıllık bir geçmişe sahiptir. Gerek coğrafi özellikleri gerekse iklim koşulları ve su kaynaklarının fazla olması sebebiyle medeniyetler boyunca potansiyel yerleşim bölgesi olma özelliği taşımıştır. Özellikle su kaynaklarına yakın olan yerlerde yapılan arkeolojik incelemelerde uzun yıllar öncesine ait önemli kalıntılara rastlanmıştır. Marmara Bölgesinin köklü tarihine ışık tutan eserler şehirlerdeki müzeler bünyesinde koruma altında bulunmaktadır. Bu müzelerin öne çıkanları İstanbul ili sınırları içerisinde yer almaktadır.

İstanbul Arkeoloji Müzesi, Topkapı Sarayı Müzesi, Kariye Müzesi, Türk İslam Eserleri Müzesi, Harbiye Askeri Müzesi, Ayasofya Müzesi, Rahmi Koç Müzesi, Yıldız Sarayı Müzesi, Yerebatan Sarnıcı, Oyuncak Müzesi, İstanbul’da gezebileceğiniz müzelerden bazılarıdır.

Bölge geneline bakarsak Osmanlı İmparatorluğu’nun yıllarca başkentliğini yapmış olan Edirne’de Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Sağlık Müzesi, Tekirdağ’da Rakoczi Müzesi, Çanakkale’de Deniz Müzesi, Bursa’da Türk İslam Eserleri Müzesi, Kocaeli’nde Atatürk ve Redif Müzesi, Sakarya’da Atatürk Evi ve Kuva-i Milliye Müzesi Marmara Bölgesinin belli başlı müzelerine örnek olarak verilebilir.

Bölge tarihi deyince köklü geçmişi ile Edirne ili, II.Selim döneminde yaptırılmış ve Mimar Sinan’ın ‘ustalık eseri’ olarak adlandırdığı Selimiye Cami, Selimiye Külliyesi ve II.Bayezid Külliyesi başta olmak üzere birçok Osmanlı Dönem eserlerine ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca Edirne’de dikkat çeken yapılardan Hıristiyan cemaatine ait eserler arasında İtalyan Katolik Kilisesi, Sveti Georgi Bulgar Kilisesi ile Musevi ibadethanesi Edirne Büyük Sinagogu da gezilebilmektedir.

Tekirdağ’da Osmanlı konağının dönüştürülmesi ile Macar prensi anısına ziyarete açılan Rakoczi Müzesi ve bir dönemin ünlü şairi anısına onun fotoğrafları ve eserlerinin sergilendiği Namık Kemal Evi’de önerebileceğimiz popüler mekanlar arasındadır.

Türk tarihinin en büyük destanlarından biri olan Çanakkale Zaferi’nin simgesi olan Çanakkale Şehitler Anıtı, Marmara Bölgesi sınırları içinde mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır. Kahramanlıkları ile tarihe geçmiş Türk askerlerinin şehitlikleri, bu topraklarda gömülmüş yabancı askerlerin mezarlıkları, Anzak Koyu, Gelibolu Yarımadası Milli Parkı, Kilitbahir Kalesi, Dardanos Bataryası ve Çimenlik Kalesi Çanakkale’nin en önemli değerleridir. Ayrıca UNESCO Dünya Mirasına kayıtlı olan Truva Antik Kenti’de ünlü yazar Homeros’un “İlyada ve Odysseia” destanına konu olmuştur. MÖ 300 lere uzanan geçmişe sahip Antik Kent’in en ünlü eseri ise Büyük İskender zamanında yaptırılan Athena Tapınağıdır.

Marmara Bölgesinde Osmanlı döneminin diğer bir önemli ili de Bilecik’tir. Osmanlı Devleti’nin ilk kurulduğu diğer bir deyişle doğduğu yer olan Bilecik Söğüt’te her yıl Ertuğrul Gazi’yi Anma Şenlikleri kapsamında etkinlikler düzenlenmektedir. Bilecik’te ayrıca Bizanslılardan kalma Aya Yorgi Kilisesi’de dikkat çeken mekanlar arasındadır.

Sultan Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılan Bursa’daki Ulu Camii, II.Bayezid zamanında inşa edilen Koza Han, ayrıca İznik ilçesinde bulunan Bizans eserlerinden Dikili Taş ve Trilye’de zeytinlikler arasında ziyaretçilerini bekleyen Taş Mektep’te Bursa’ya yolunuz düşerse görmeden dönmeyin diyebileceğimiz yerler arasındadır.

İstanbul kenti tarih boyunca köklü uygarlıklara ev sahipliği yapmış, iki büyük kıtayı boğazıyla birbirine bağlayan konumu açısından stratejik öneme sahip olmuş, her milletin sahip olmak isteyeceği bir şehir olarak ilgi görmüştür. İstanbul’un ev sahipliği yaptığı bu medeniyetler nedeniyle tarihi ve kültürel mirasları oldukça fazladır. Bununla birlikte farklı din ve kültürlerden halk çeşitliliğine sahip olduğu için geçmişten kalan ve çoğu halen hizmete açık olan ibadethaneler de farklı tarz ve mimarileri ile dikkati çekmektedir. Bu yapıların en önemlisi Ayasofya olup, 532 ve 537 yılları arasında Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından, Avrupa yakasında bulunan tarihî yarımadadaki eski şehir merkezinde inşa edilmiştir. Ayasofya aslen patrik katedrali olup bazilika planlı bir mimariye sahiptir. Osmanlı padişahlarından Fatih Sultan Mehmed Han tarafından 1453 yılında İstanbul'un Osmanlılar tarafından fethedilmesinden sonra camiye dönüştürülmüştür. Ayasofya’ya yakın konumda bulunan Sultanahmet Camii ise 17.yy’da Sultan I.Ahmet tarafından yaptırılmış olup İstanbul’un en önemli simgelerinden biridir. Görkemli mimarisi, hayranlık uyandıran yapısı ve çini süslemeleri ile caminin tasarımı Mimar Sinan’ın yetiştirdiği Sedefkar Mehmet Ağa’ya aittir. 15.yy’da Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Topkapı Sarayı yıllar boyu Osmanlı Hanedanı tarafından idari merkez ve ana saray olarak kullanılmıştır. 16.yy ortalarında Kanuni Sultan Süleyman’ın yaptırdığı Süleymaniye Camii, Mimar Sinan’ın “kalfalık eserim” dediği eşsiz bir eserdir. 7 yılda tamamlanmış olan Süleymaniye Camii’nin bir minaresinin harcında, zamanın İran Şahı tarafından yapının inşası uzun sürdüğü için yanlış bir fikre kapılarak maddi destek amacı ile Osmanlı sarayına göndermiş olduğu bir sandık dolusu elmas, yakut ve değerli taşların bulunduğu söylenmektedir. Bizans imparatoru I. Justinianus tarafından yaptırılan Yerebatan Sarnıcı, şehrin su ihtiyacını karşılamak amacıyla 9800 metrekarelik devasa bir alana inşa edilmiştir. Benzersiz ambiyansı ve mimari özellikleri ile hayranlık uyandıran sarnıç, günümüzde müze olarak hizmet vermektedir. Aya İrini, Kapalıçarşı, Mısır, Çarşısı, Galata Kulesi, Kız Kulesi, Çırağan, Dolmabahçe, Yıldız, Beylerbeyi Sarayları, Hürrem Sultan Hamamı, Tarihi Galata Köprüsü, Rumeli Hisarı, Anadolu Hisarı, Tarihi Sirkeci Garı, Haydarpaşa Garı.. ve daha birçok tarihi miras İstanbul’da mutlaka görmeniz gereken yerler arasındadır.

Doğal Güzellikleri ve Milli Parklar

Biraz da doğal güzelliklerine değinmek gerekirse; Marmara Bölgesi’nde görmeniz gereken en popüler yerler arasında hiç şüphesiz ki Milli Parklar yer almaktadır. Balıkesir ilinde bulunan Kaz Dağları Milli Parkı bölgenin en büyük milli parklarından biridir. 1993 yılında milli park ünvanı almış olan Kaz Dağları antik mitolojide İda Dağı olarak geçen Afrodit’in yaşadığı ve güzellik tanrıçası olduğu yerdir. Kaz Dağları Milli Parkı bölgenin oksijen deposu olup, endemik bitki örtüsü ve yabani canlı habitatları ile doğal yaşamın gözlemlenebileceği en iyi yerlerden biridir. Konaklama tesisleri ve otellerin yanında kampçılık ve karavan parkları gibi olanakları da mevcuttur.

Yine Balıkesir ili sınırları içerisinde olan Manyas Gölü, Kuş Cenneti Milli Parkı olarak 1959 yılında tescillenmiştir. Marmara Bölgesinin en büyük göçmen kuş konağıdır. Manyas Kuş Cenneti’ne her yıl 239 farklı türden yaklaşık 3 milyon göçmen kuş uğramaktadır. Özellikle doğa fotoğraf sanatçılarının gözde merkezlerinden biridir.

Kış sezonunda tatil keyfini seviyorsanız Bursa Uludağ Milli Parkı Türkiye’nin en büyük kayak merkezine ev sahipliği yapmaktadır. Bursa Uludağ, Milli Park olarak 1961 senesinde ilan edilmiş olup, Marmara Bölgesinin en yüksek dağıdır. Oteller kayak merkezi uluslararası Alp disiplinine uygun pistleri kafeleri ve muhteşem kış manzaraları ile Uludağ Milli Parkı Marmara Bölgesi’nde mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Kayak sezonu için diğer bir alternatif ise Kocaeli ilinde bulunan Kartepe Kayak Merkezidir. Konaklama için konforlu bir tesise, kayak evi ve kafelere sahip olan Kartepe’ye çıkarken yol boyunca sucuk ekmek ve kafe hizmeti veren işletmelerle karşılaşırsınız.

Trakya bölümünün en büyük longoz (subasar) ormanı olan İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı Kırklareli ili sınırları içerisinde yer almaktadır. Kapsadığı ekosistem ile binlerce endemik bitki türü ve canlı yaşamını barındıran İğneada Longozu 2007 yılında Milli Park olarak tescillenmiştir. Saka Gölü, Deniz Gölü, Hamam Gölü, Pedina Gölü, Mert Gölü ve Erikli Göllerini içine alan Milli Park yağış miktarlarının fazla olduğu zamanlarda farklı türleri gözlemek açısından daha elverişli olduğu gibi, doğa yürüyüşleri, bisiklet, kamp ve fotoğrafçılık için de uygun ortamlara sahiptir. Ayrıca Sakarya’nın Karasu ilçesine yakın konumda bulunan Acarlar Longozu’da yemyeşil doğası ve ekosistemi ile görülmesi gereken yerler arasındadır.

Edirne ilinde bulunan Gala Gölü ise Marmara Bölgesi’nde yer alan bir diğer Milli Parktır. Trakya bölümünün kuş cenneti olan Gala Gölü ülkemizin önemli doğa alanları kapsamındadır. 2005 yılında Milli Park ünvanını alan Gala Gölü, 311 bitki ve 200 civarında kuş, balık sürüngen, yabani hayvan türlerine ev sahipliği yapmaktadır. Milli Park içerisinde kuş gözlem kulesi, bisiklet parkuru, manzara seyir noktası, doğa yürüyüşü parkuru yer almakta olup ziyaretçiler için tanıtım merkezi de hizmet vermektedir.

İstanbul sınırları içerisinde bulunan çok sayıda park ve koru, gezerken güzel vakit geçirebileceğiniz huzurlu ortamlara sahiptir. Avrupa yakasındaki Emirgan Korusu özellikle lale festivali zamanında meraklı ziyaretçileri ile dolup taşmaktadır. Yine Eminönü konumunda yer alan Gülhane Parkı ağaçların içinde sakin ortamı ile İstanbul’un en popüler parklarından biridir. Beşiktaş’ta Yıldız Parkı, Maçka Demokrasi Parkı, Bebek Parkı, Kuruçeşme Parkı.. boğaz manzarasında güzel anılar biriktirebileceğiniz mekanlar arasındadır. Belgrad Ormanı ve Atatürk Arboretumu ise şehir içinde büyüleyici bir tabiat ortamına sahiptir. Anadolu yakasında ise Göztepe Parkı, Fenerbahçe Parkı, Ataşehir’de bulunan Botanik Park özellikle hafta sonu ailece gezebileceğiniz keyifli ortamlara sahiptir. Beykoz mevkiindeki Çubuklu Korusu ve tarihi Hidiv Kasrı, Üsküdar’da bulunan Fethi Paşa Korusu, Kanlıca Sırtlarında kurulmuş olan Mihrabat Korusu’da muhteşem Boğaz manzaralarına sahip mekanlardır.

Sponsorlu Bağlantılar

 

Yaz Sezonunda Gidebileceğiniz Tatil Beldeleri

Marmara Bölgesinin en büyük gölü olan Sapanca Gölü, Kocaeli ve Sakarya illeri arasında kalan özellikle İstanbul’a yakınlığı nedeniyle kafa dinlemek ve huzurlu tatil geçirmek isteyenler için şehrin karmaşasından uzak ortamı ile ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Göl çevresinde konaklama yerleri, 2 büyük spa oteli, et-balık restoranları, kafeler, çay bahçeleri, köy kahvaltısı sunan yerel işletmeler bulunmaktadır. Yürüyüş yapabileceğiniz, bisiklete binebileceğiniz, gölde kano kiralayabileceğiniz hatta kamp yapabileceğiniz ortamlara sahiptir. Sapanca Gölü çevresi ormanlık alanlarla çevrili olup şelale ve şırıl şırıl akan derelerin kenarında piknik alanı için ayrılmış mekanlara da sahiptir.

Marmara Denizi İstanbul Boğazı ile Karadeniz’e Çanakkale Boğazı ile ise Ege Denizi’ne bağlanmaktadır. Üç denize kıyısı olan Marmara Bölgesi yaz sezonunda rahat ve konforlu tatil geçirebilmeniz için birçok farklı alternatife sahiptir. Marmara Bölgesinde yazın gidebileceğiniz tatil yerleri; Balıkesir’e bağlı Avşa Adası, Erdek, Tatlısu, Ayvalık, Cunda, Edremit-Akçay-Altınoluk, Burhaniye, Ören, Bursa’da Kumla, Yalova’da Çınarcık, Çanakkale’de Gökçeada, Bozcaada, Assos, Ayvacık (Behramkale), Edirne’de Saroz, Enez, Tekirdağ’da Şarköy, Kumbağ, Marmara Ereğlisi, Kırklareli’de İğneada, Kıyıköy, Beğendik, Limanköy, İstanbul’da Şile, Ağva, Kilyos, Büyükada ve Adalar, Kocaeli’de Bağırganlı, Kefken - Kerpe, Kumcağız, Cebeci, Sakarya’da Karasu, Kocaali.. masmavi denizi organize plajları, otel ve konaklama tesisleri ile yaz tatilinizi değerlendirmeniz için önerebileceğimiz tatil beldeleridir.

Yaylalar

Ayrıca bahar aylarında bol oksijenli yemyeşil yaylalara çıkabilir doğa yürüyüşü, kamp, karavan kampı, bisiklet, atv turları, yamaç paraşütü gibi aktivitelerde bulunabilirsiniz. Marmara Bölgesinde gidebileceğiniz yaylalardan birkaçını önermek gerekirse; Sakarya’da Soğucak, Kırca, Acelle, Belengerme ve Karagöl yaylaları, Kocaeli’de Menekşe yaylası, Kuzu Yaylası, Yalova’da Delmece yaylası, Erikli yaylası, Bursa’da Kocayayla sayılabilir.

Kaplıcalar

Marmara Bölgesi bulunduğu bölgenin jeolojik özellikleri nedeniyle termal turizm açısından seçeneklere sahip bölgelerimizden biridir. Konforlu termal tesislerinin bulunması ve bölgeye göre değişiklik gösteren sıcak su kaynaklarının mineraller açısından sahip oldukları zengin içerikleri nedeniyle sağlık için tercih edilen kaplıcalar arasında; Sakarya’nın Akyazı ilçesinde bulunan Kuzuluk Kaplıcaları, Geyve Taraklı Kaplıcaları, Yalova’da bulunan Yalova ve Armutlu Kaplıcaları, Bursa’da Oylat Kaplıcaları, Balıkesir’de Pamukçu, Edremit, Gönen ve Susurluk Kaplıcaları, Bilecik Söğüt Kaplıcaları bölgenin termal turizmde öne çıkan merkezleridir.

İki kıta arasında köprü görevi gören hem tarihsel açıdan hem de tabiat güzellikleri açısından zengin Marmara Bölgesi gezilecek yerleri hakkında aradığınız bilgileri sayfamızda bulabilirsiniz. Türkiye Seyahat Rehberi’nde tüm bölgelerimiz için gezilip görülmesi gereken yerleri sizin için derledik. Seyahat planlarınızı yaparken öncelikle sayfalarımıza göz atmanızı tavsiye ediyoruz.

Marmara Böglesinde Gezilecek Yerler

Balıkesir

Bilecik

Bursa

Çanakkale

Edirne

İstanbul

Kırklareli

Kocaeli

Sakarya

Tekirdağ

Yalova

 

Seyahat İlgili Linkler